Geert de Groot


geert_2

favicon_zwart_30x30
In 1965 ben ik in Kampen geboren. Zo rond 1975 werd mijn interesse in fotografie gewekt, toen de schoonzoon van de overburen, werkzaam als persfotograaf voor een lokale krant, mij al bladeren vegend fotografeerde en ik mijzelf de volgende dag in Het Kamper Nieuwsblad terugzag. Dit maakte op mij, als kind uit een gezin waarin niet gefotografeerd werd, bijzonder veel indruk; dat je door een simpele druk op de knop een voorbijgaand moment voor later vast kon leggen.

favicon_zwart_30x30
Deze gebeurtenis nog in het achterhoofd, vroeg ik voor mijn 15de verjaardag aan iedereen een bijdrage, zodat ik een Zenit E kon kopen. Dit was op dat moment de goedkoopste spiegelreflexcamera.
Alle waar naar zijn geld. Ook deze Zenit dus. Na nog geen 2 jaar was hij al kapot en werd een andere camera aangeschaft: een Minolta XG-1. Deze heeft het heel wat langer uitgehouden. Gaandeweg groeide mijn uitrusting en in 1986 ging ik zelf zwartwit afdrukken.

favicon_zwart_30x30
Tijdens mijn studie Nederlands en Engels aan de lerarenopleiding in Zwolle ging ik fotograferen voor het instituutsblad van de opleiding. Nadat ik deze studie afgerond had, heb ik in Nijmegen aan de universiteit nog een jaar lang hetzelfde gedaan voor het sectieblad van de studierichting Nederlands.

favicon_zwart_30x30
In 1991 besloot ik definitief geen docent te worden, maar fotograaf. Ik brak de studie literatuurwetenschappen in Nijmegen af en begon in Apeldoorn met de opleiding vakfotograaf aan de Fotovakschool. Juni 1996 mocht ik het diploma dat hierbij hoorde in ontvangst nemen. Ik was op dat moment al 2 jaar werkzaam als professioneel fotograaf.

favicon_zwart_30x30
Sinds die tijd heb ik mij gespecialiseerd in zwartwit portretfotografie en maak ik regelmatig trouwreportages. Ook voor het bedrijfsleven ben ik vaak aan het werk. De opdrachten uit die hoek zijn heel divers; van portret via bedrijfsreportages tot productfotografie.

favicon_zwart_30x30
Naast al deze werkzaamheden is fotografie voor mij ook nog steeds "gewoon" hobby. Vrijwel nooit verlaat ik het huis zonder camera. Op vakantie, in de natuur of tijdens een optreden van een leuke band: je weet maar nooit wat je tegenkomt!